onsdag 29. april 2009

Turkis, hvilken farge er egentlig det?Tukis er en blåfarge. Blått er sinnets farge og er for det meste beroligende. En sterk blåfarge får deg til å tenke klart, og svakere blåfarger roer sinnet og hjelper på konsentrasjonen. Det er den gode kommunikasjons farge. Den kan imidlertid oppfattes som kald, ufølsom og uvennlig.
Positivt:
Intelligens, kommunikasjon, effektivitet, ro, plikt, logikk, kjølighet, refleksjon, stillhet
Negativt:
Kulde, reserverthet, følelsesløshet, uvennlighet
Blått forbinder vi naturlig med vann og himmel, og fra himmelen er veien kort til det guddommelige. Fargen representerer også sannhet og ærlighet, samt lengsel og romantikk.

Arkitekt og psykoterapeut Lene Bjerregaard beskriver samspillet mellom vår psyke og fargene i våre fysiske omgivelser. Nyere forskning viser, at fargene i våre omgivelser påvirker oss i langt høyere grad, enn vi normalt forestiller oss - både positivt og negativt. Så vel kroppens biokemi som følelser og ubevisste adferd påvirkes på forskjellige måter av forskjellige farger.

Jeg har inntrykk av at turkis er en farge som er en samlebetegnelse for et vidt spekter av forskjellige blåfarger. Ikea sin turkisfarge er langt mere blå, enn det jeg definerer som turkis. (Her representert med metervare Gunilla)
Det jeg definerer som ren turkis er tapeten fra Harlequin et eksempel på. Dette er en lys og skarp Turkisfarge.

Designers Guild har en turkisfarge som etter min smak er helt perfekt til å vise en klar turkisfarge gjennom både tapet og sengetøy. (Tailandier Aqua)
Noen kaller også mintgrønt for turkis. Mintgrønt går mere mot grønt enn blått. Her representert med en fantastisk fargekombinasjon av puter/tekstiler i en daybed, og ved et stoff av ukjent opphav.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar